Aangereden als fietser? Denk aan schade­vergoeding!

Stel: je zit op de fiets en wordt aangereden door een auto. Je breekt een arm of nog erger. Laat je de tegenpartij de schadekosten dan betalen, of laat je het zitten? In Nederland heerst niet echt het klimaat van ‘I sue you’. Maar waarom zou je zelf voor de kosten opdraaien waar een ander verantwoordelijk voor is?

Letselschade verhalen als fietser


Aangereden op de fiets: dit kost het

Heb je medische zorg nodig nadat je bent aangereden op de fiets? Dan kost dit je eigen risico als de zorg onder de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld ambulance- en ziekenhuiskosten. Die 385 euro aan eigen risico (2019 en 2020) moet je zelf betalen. Heb je gekozen voor een extra vrijwillig eigen risico? Dan kan het bedrag zelfs stijgen tot 885 euro. Kan je door het fietsongeluk niet werken? Dan loop je misschien wel inkomsten mis. Soms wel tot in de duizenden euro’s. Ook een studieachterstand kan jou flink wat kosten bezorgen. Dit zijn misschien kosten waar je niet direct aan denkt als je het hebt over een ongeval.

Bijna altijd recht op letselschadevergoeding als fietser

Als fietser ben je in het verkeer altijd ‘zwakker’ dan bijvoorbeeld een automobilist. Daarom heb je na een aanrijding bijna altijd recht op een vergoeding van je (letsel)schade. Een aantal voorbeelden:

  • Is de automobilist schuldig? Dan krijg je als fietser 100% vergoeding.
  • Ben je zelf schuldig? Ook dan krijg je minimaal 50% van de kosten vergoed van de automobilist.
  • Zijn jullie beide schuldig? Dan krijg je als fietser tussen de 50 en 100% vergoed.

Alleen in enkele gevallen is er sprake van overmacht en hoeft de automobilist de kosten niet te betalen. Hij of zij hoeft dan geen schadevergoeding aan jou als fietser te betalen. Dit zijn uitzonderingen. Vrijwel altijd draait de automobilist (gedeeltelijk) voor jouw schade op!

Letselschadevergoeding fietsongeluk? Gratis te verhalen!

Heb jij (in het verleden) een fietsongeval gehad? Vaak is het mogelijk om jouw schade te verhalen! Meld jouw Letselschade bij ons. Wij helpen je en zorgen ervoor dat jij de hulp krijgt die je hiervoor nodig hebt. Fijn om te weten: deze hulp voor jou is altijd gratis.