Checklist veilig op vakantie

Ga je op vakantie naar een exotische bestemming? Je wil er niet aan denken, maar wat nu als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk? Of er breekt nét op het moment dat jij er bent een epidemie of gewapend conflict uit? Hoe weet je thuis vanaf de bank of een reis naar een bepaald vakantieland veilig is? Gebruik onze checklist voor een goede voorbereiding!

1. Veiligheid

Je kunt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken terecht voor informatie over risicolanden. Boek je via een reisbureau? Dan mag je van de adviseurs verwachten dat ze op de hoogte zijn van de situatie in dat land. Verder kan de in Nederland gevestigde ambassade van het land informatie geven. Naast algemene informatie geven veel ambassades ook hun visie op veiligheid en gezondheid.

2. Vaccinaties

Op de website van de GGD vind je welke vaccinaties je nodig hebt. Vul hier jouw vakantieland in en bekijk het reisadvies. De website laat dan een overzicht zien van de aanbevolen vaccinaties en geeft een handig lijstje met aanbevolen reisartikelen om ziektes te voorkomen.

3. Voorbereidingen

Neem je reisverzekering voor vertrek onder de loep. Heb je voor jouw vakantie voldoende aan de verzekering zoals je die misschien jaren geleden hebt afgesloten? Bedenk bij het plannen van je vakantie of je een annuleringsverzekering wilt sluiten. Zorg ook voor de meer praktische zaken, zoals het op tijd aanvragen of vernieuwen van je paspoort en andere reispapieren.

4. De Europese gezondheidskaart

Blijf je binnen Europa? Dan heb je een Europese gezondheidskaart nodig. Deze heb je automatisch op zak met je Besured zorgpas (Quality Care Card). Op de achterkant staat namelijk dat het een European Health Insurance Card (EHIC) is. Op vakantie heb je met deze pas recht op de zorg waarvoor je verzekerd bent.

In de volgende landen is de Europese gezondheidskaart niet geldig: Marokko, Tunesië, Turkije, Servië, Montenegro, Kaapverdië en Bosnië-Herzegovina. Ga je daarheen, vraag dan een zogenaamd E111 formulier aan. Dit formulier vraag je hier aan.

5. Checklist buitenlandse nota

Heb je toch zorg nodig in het buitenland? Dan krijg je vaak direct een nota van de buitenlandse zorgverlener. Controleer dan direct of de juiste gegevens op de nota staan en zorg dat de nota in het Nederlands, Engels, Frans, Duits of Spaans wordt opgesteld. Anders loop je het risico dat de kosten niet worden vergoed.

Enjoy!