De 10 beste universiteiten van Nederland 2021


Misschien studeer je al, misschien volg je binnenkort voor het eerst colleges. Ben je benieuwd op welke plek jouw (aankomende) universiteit staat volgens het QS World University Rankings 2021? Bekijk hier snel de 10 beste universiteiten van Nederland!

Top 10 beste universiteiten Nederland 2021

1. Technische Universiteit Delft

De beste universiteit van Nederland in 2021 is de Technische Universiteit Delft. Deze universiteit heeft één van de grootste campussen ter wereld. De TU Delft heeft ruim 18.900 studenten, waarvan meer dan 5.600 internationale. Voor natuurwetenschappelijke, technologische, bouwkundige en wiskundige studies is Delft de place to be. Op de wereldranglijst staat Delft in 2021 zelfs op de 57e plaats.

2. Universiteit van Amsterdam

Als 2e universiteit van Nederland en 61e ter wereld, staat de Universiteit van Amsterdam. De universiteit heeft bijna 18.000 studenten die studeren aan verschillende campussen, verspreid over de stad. Met meer dan 200 Engelstalige opleidingen en 6.000 internationale studenten en onderzoekers, ben je bij de UvA voor een internationale omgeving aan het juiste adres.

3. Wageningen University & Research

Voor alles wat te maken heeft met de huidige en toekomstige issues van de aarde, zit je goed in Wageningen. Zo’n 14.000 studenten, waarvan bijna 4.000 internationaal, studeren hier. Naast een departement van onderwijs bestaat de universiteit uit een aantal instellingen die landbouwkundig onderzoek verrichten. De universiteit is niet alleen nummer 115 ter wereld, maar zelfs nummer 1 op het gebied van landbouw en bosbouw.

4. Technische Universiteit Eindhoven

Geïnteresseerden in de bouwkundige en technologische vakken zitten zeker ook goed aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met in totaal 10.190 studenten, waarvan 1.900 van buitenlandse afkomst, is de TU Eindhoven een stuk kleinschaliger dan Delft. Toch bewijst deze universiteit haar kwaliteit door op de 4e plek van de beste universiteiten van Nederland te belanden en op de 120e plaats op de wereldranglijst.

5. Universiteit Utrecht

Centraal gelegen in Nederland en dus goed bereikbaar vanuit alle uithoeken, ligt de Universiteit Utrecht. De nummer 5 van beste universiteiten van Nederland staat op plaats 121 in de wereldranglijst. Maar liefst 34.000 studenten volgen hier hun universitaire opleiding. Dit jaar volgen zo’n 4.500 buitenlandse studenten hier (tijdelijk) hun studie. En als je nog mocht te twijfelen aan de kwaliteit van het onderwijs: maar liefst 12 Nobelprijswinnaars volgden hier hun opleiding.

6. Universiteit Leiden

De oudste universiteit van Nederland staat op de 128e plaats in de wereldranglijst. Internationaal gezien Leiden Universiteit ook populair: van de 32.000 studenten komt bijna één vijfde uit het buitenland. De faculteiten zijn verspreid over Leiden en Den Haag en staan bekend om de persoonlijke sfeer. De focus van de universiteit ligt op de ontwikkelingen en uitdagingen van de moderne maatschappij.

7. Rijksuniversiteit Groningen

Als 7e universiteit van Nederland en 128e van de wereld staat de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste vrouwelijke student en professor in Nederland waren aan deze universiteit te vinden. Ook al staat de universiteit in een uithoek van ons land, ze heeft toch bijna 30.000 studenten. En ook de internationale studenten (meer dan 8.700) hebben hun weg naar de Rijksuniversiteit Groningen gevonden. Je kunt er van alles studeren, maar de hoofdfocus ligt op energie, gezondheid en duurzaamheid.

8. Erasmus Universiteit Rotterdam

Op nummer 8 in onze ranglijst maar 197e ter wereld, staat de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het multiculturele karakter is terug te zien aan het aantal internationale studenten: bijna 6.000 van het totaal van 28.000 studenten. Er wordt dan ook veel met beurzen en financiële hulp gewerkt. De opleidingen die de universiteit aanbiedt zijn divers, zodat je hier vast en zeker een geschikte studie vindt.

9. Universiteit Twente

De Universiteit Twente mag dan nog relatief jong zijn, maar prijkt al wel (samen met de Erasmus Universiteit) op de 197e plaats. Deze universiteit behoort dan ook niet voor niets tot de beste universiteiten van Nederland. Zowel op het gebied van technologie als de sociale wetenschappen, scoort de UT internationaal gezien hoog. Van de bijna 11.000 studenten, komt nagenoeg een kwart uit het buitenland.

10. Radboud Universiteit Nijmegen

Als laatste, maar zeker niet de minste in dit overzicht van beste universiteiten van Nederland, staat de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat de kwaliteit van het onderzoek hier hoog is, bewijzen de meerdere gewonnen prijzen van het personeel, waaronder de Nobelprijs en Spinozaprijs. In 2017 werd de universiteit uitgeroepen tot beste algemene universiteit van Nederland. Niet gek dus dat er bijna 21.000 studenten aan de nummer 214 universiteit van de wereld studeren.

Studeren duur? Bespaar op je verzekeringen!

Besured biedt een voordelige pakketverzekering voor een studentenprijsje. Je hebt in 1 keer je reis-, inboedel- én aansprakelijkheid geregeld! Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut.