Fiets­abonnement: de voor- en nadelen

Is het jou ook opgevallen? De fietsen met felblauwe voorband. Dit is geen nieuwe hype, maar dit zijn fietsen met een fietsabonnement. Klinkt ideaal! Maar is dit echt zo? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Fietsabonnement


Een fietsabonnement? Zo werkt het

Fietsen met de felblauwe voorband, de hele stad staat er vol mee. En vooral jongeren en studenten lijken er gek op te zijn! Een fietsabonnement wordt steeds populairder: rondrijden op een gloednieuwe fiets die altijd werkt, voor een vast bedrag per maand!

Niet zo gek. Een nieuwe fiets kopen is vaak een flinke uitgave. Het goedkoopste model fiets kost je ongeveer 16,50 per maand. Als student betaal je nog minder.. Voor dit geld krijg je een leuke omafiets, zonder versnellingen en met een terugtraprem. Heb je liever iets meer luxe? Dan is het ook mogelijk om voor een fiets versnellingen, een hand- én terugtraprem te kiezen. Hier betaal je wel meer voor. Ben je toch niet blij met je abonnement? Je kunt per maand opzeggen.

De voordelen

1. De service

Ideaal voor de luie student: de fiets komt naar jou. Meld je aan via een website en je krijgt de fiets gewoon thuisgebracht. Is je fiets stuk? Bel, app of mail het bedrijf en zij repareren de fiets. En, je zit nooit zonder werkende fiets! Duurt de reparatie iets langer, dan krijg je tijdelijk een andere fiets. Zolang je abonnement loopt, hoef jij je dus niet druk te maken over onderhoud.

2. Helemaal legaal

Want ja, hoe groot is de kans dat zo’n fiets die je op straat voor een paar tientjes scoort legaal is? Ook via Marktplaats ben je hier nooit helemaal zeker van. Je weet tenslotte niet hoe de verkoper aan de fiets is gekomen. Met een fietsabonnement weet je zeker dat je legaal rondfietst.

3. Vast bedrag per maand

Met een eigen fiets weet je nooit wanneer je voor onverwachte kosten komt te staan. Kies je voor een fietsabonnement? Dan betaal je een vast bedrag per maand. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Als student rijd je voor ongeveer 160 per jaar rond op een fiets die altijd werkt..

Maar bedenk wel: doe je dit 10 jaar, dan kost dit je 1.620 euro! Is de prijs een voor of nadeel? Tja, dat ligt er net aan hoe lang je van plan bent gebruik te maken van het fietsabonnement. Over het algemeen geldt: als je langer dan 2 jaar gebruik wilt maken van het abonnement, kun je beter een eigen fiets kopen. Als je daar natuurlijk het geld voor hebt!

De nadelen

1. Service beperkt tot je woonplaats

Fietsabonnementen zie je vooral in de grote steden. En dat geldt ook voor de service. Stel, je krijgt pech terwijl je onderweg bent naar je ouders die een paar dorpen verderop wonen. Dan moet je er zelf voor zorgen dat je fiets weer binnen de stadgrenzen komt. Pas dan komt het bedrijf je fiets weer repareren.

2. Altijd je kettingslot mee

Is je fiets gestolen? Dan betaal je een bedrag van 40 tot 60 euro aan eigen risico. De voorwaarde: je fiets moet wel goed op slot staan. Dit betekent met een kettingslot. Is dit niet zo? Dan betaal je ook nog een ‘nalatigheidstoeslag’. Ga je op pad met de fiets? Neem dan altijd een kettingslot mee!

3. Kans op boetes

Bij een abonnement komen ook regeltjes kijken. Logisch! Maar hou hier wel rekening mee. Is je fiets gestolen en stond deze niet dubbel op slot? Dan betaal je dus 40 tot 60 euro. Raak je jouw fietssleutel kwijt? Dit kost je 15 euro. Ben je jouw fiets kwijt en geef je dit niet op tijd door? Dat kost je 350 euro! Lieg je ergens over? Bijvoorbeeld dat dubbele slot… Dan betaal je 100 euro ‘oneerlijkheidstoeslag’. En, leen je fiets ook niet uit!

Of een fietsabonnement iets voor jou is, hangt dus af van jouw wensen en situatie.

Verzekeringen

En hoe zit het met je verzekeringen bij een fietsabonnement? Dat is heel simpel. Eventuele schade aan je fiets is volledig verzekerd via je abonnement. Hier heb je geen omkijken naar. Ben jij schuldig bij een aanrijding en heeft de ander schade? Dan moet je dit zelf vergoeden. Tenzij je daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Maar hoe zit het met jouw eigen schade bij een verkeersongeval? Bijvoorbeeld zorgkosten, kapotte kleding of letselschade. Heb jij op de fiets een aanrijding met een voetganger of andere fietser? Dan ligt het eraan wie van jullie schuldig is of een verkeersfout heeft gemaakt. Ben je aangereden door een auto of een ander motorvoertuig? Dan heb je vrijwel altijd recht op een vergoeding omdat je een zwakkere verkeersdeelnemer bent. Zelfs als je zelf (deels) schuldig bent.