Het nieuwe leenstelsel 2020: wat krijg je nog?

Vol goede moed ga je het studentenleven tegemoet. Maar weet je hoe het nu precies zit met het oude en nieuwe stelsel qua studiefinanciering? We leggen het kort uit, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Nieuwe leenstelsel als studiefinanciering

Wat is studie­financiering anno 2020?

Je gaat studeren en betaalt collegegeld, boekengeld, reiskosten en misschien zelfs een kamer. Om ervoor te zorgen dat je deze kosten kunt opbrengen, krijg je studiefinanciering. Sinds 1 september 2015 is de regeling veranderd. Kort gezegd kreeg je in het oude stelsel je studiefinanciering cadeau. In het nieuwe stelsel staat geld lenen centraal. Ben je vóór 1 september 2015 gaan studeren? Ga dan naar het artikel over het oude stelsel studiefinanciering.

Wanneer krijg je studie­financiering?

Je krijgt studiefinanciering als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 30 jaar als je studiefinanciering ingaat. Voor mbo geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn. Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd.
  • Je volgt een voltijdopleiding die minimaal een jaar duurt, een duale opleiding aan hbo of universiteit of een mbo beroepsopleidende leerweg.
  • Je bent Nederlander of hebt een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.

Wat is het nieuwe leenstelsel voor studenten?

Vóór 1 september 2015 was de studiefinanciering een prestatiebeurs. Haalde je binnen 10 jaar je diploma, dan werd de beurs een gift die je niet terug hoefde te betalen. Het nieuwe leenstelsel draait, zoals de naam al zegt vooral om ‘lenen’. Het bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan je zelf bepaalt of je ze aanvraagt.

Basisbeurs

De basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten is geschrapt. Deze is nu alleen nog voor mbo-studenten en voor hbo- en wo-studenten die nog onder de studiefinanciering oude stelsel vallen (dus als je vóór 1 september 2015 al aan het studeren was).

Aanvullende beurs

Als je ouders te weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Studentenreisproduct (Studenten OV)

Als je een voltijdse opleiding volgt aan mbo, hbo of universiteit, heb je recht op een studentenreisproduct. Mbo-studenten op niveau 1 en 2 krijgen zolang ze hun opleiding doen het reisproduct. Niveau 3 en 4 krijgen maximaal 7 jaar. Voor hbo- en universiteitsstudenten geldt dat je maximaal 1 jaar langer dan je opleiding duurt het studentenreisproduct krijgt. Lees hier hoe je jouw studenten OV kunt aanvragen.

Lening

Studeren is duur en zonder beurs red je het eigenlijk niet. Daarom kun een studielening aanvragen. Je kunt je lening maandelijks aanpassen of opzeggen. Aan het einde van je studie moet je je studielening terugbetalen, met rente. Good to know: de studielening rente was in 2019 0% en dit blijft ook zo voor 2020!

Collegegeldkrediet

Dit is weer een aparte lening voor hbo- of wo-studenten. Je mag deze gebruiken om je collegegeld van te betalen. De hoogte hiervan hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt.

Mag je ook nog wat houden of is alles een lening?

Een lening of collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen, met rente. Ook je basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct zijn een soort van lening. In het nieuwe leenstelsel mag je deze soms wél houden in plaats van terugbetalen. Wanneer?

  • Mbo niveau 1 en 2: je basisbeurs, reisproduct en aanvullende beurs zijn altijd een gift.
  • Mbo niveau 3 en 4: je hoeft niets terug te betalen als je binnen 10 jaar een diploma op minimaal niveau 3 behaalt.
  • Hbo en universiteit: haal je binnen 10 jaar je diploma, dan hoef je je reisproduct niet terug te betalen. Een basisbeurs krijg je niet meer. Hoeveel jaren aanvullende beurs een gift worden, hangt af van de waarde van je diploma.

Lekker complex verhaal hè? Meer weten? Check dan de site van DUO. Maar wacht…

Besparen op je zorgverzekering? Hello Besured!

Kies voor onze voordelige zorgverzekering, speciaal voor studenten en young professionals. Onze zorgpremie is voor 2021 weer voordelig en je krijgt een gratis tandongevallenverzekering! Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut. Wij regelen je overstap ;)