Het nieuwe leenstelsel 2021: wat krijg je nog?

Vol goede moed ga je het studentenleven tegemoet. Dan hoor je iets over het oude en nieuwe stelsel qua studiefinanciering. Weet jij precies hoe het zit met stufi? We leggen het kort uit, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Nieuwe leenstelsel als studiefinanciering

Wat is studie­financiering?

Je gaat studeren en betaalt collegegeld, boekengeld, reiskosten en misschien zelfs een kamer. Om ervoor te zorgen dat je deze kosten kunt opbrengen, kan je studiefinanciering aanvragen. In het huidige stelsel, ook wel het "nieuwe" leenstelsel genoemd, staat geld lenen centraal. Ben je vóór 1 september 2015 gaan studeren? Ga dan naar het artikel over het oude stelsel studiefinanciering.

Wanneer krijg je studie­financiering?

Je krijgt studiefinanciering als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent jonger dan 30 jaar als je studiefinanciering ingaat. Voor mbo geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn. Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd.
  • Je volgt een voltijdopleiding die minimaal een jaar duurt, een duale opleiding aan hbo of universiteit of een mbo beroepsopleidende leerweg.
  • Je bent Nederlander of hebt een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.

Wat is het "nieuwe" leenstelsel voor studenten?

Vóór 1 september 2015 was de studiefinanciering een prestatiebeurs. Haalde je binnen 10 jaar je diploma, dan werd de beurs een gift die je niet terug hoefde te betalen. Het "nieuwe" leenstelsel draait, zoals de naam al zegt vooral om lenen. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan je zelf bepaalt of je ze aanvraagt.

Basisbeurs

De basisbeurs is alleen voor mbo-studenten (en voor hbo- en wo-studenten die vóór 1 september 2015 al aan het studeren waren).

Aanvullende beurs

Als je ouders weinig verdienen, kun je een aanvullende beurs krijgen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Studentenreisproduct (Studenten OV)

Volg je een voltijds opleiding aan mbo, hbo of universiteit, dan heb je recht op een studentenreisproduct. Mbo-studenten krijgen zolang ze hun opleiding doen het reisproduct. Niveau 3 en 4 krijgen maximaal 7 jaar. Voor hbo- en universiteitsstudenten geldt dat je maximaal 1 jaar langer dan de duur van jouw opleiding het studentenreisproduct krijgt. Lees hier hoe je jouw studenten OV kunt aanvragen.

Lening

Studeren is duur en zonder beurs red je het vaak niet. Daarom kun een studielening aanvragen. Je kunt je lening maandelijks aanpassen of opzeggen. Aan het einde van je studie moet je je studielening terugbetalen, met rente. Good to know: de studielening rente was in 2020 0% en dit blijft ook zo voor 2021!

Collegegeldkrediet

Dit is weer een aparte lening voor hbo- of wo-studenten. Je mag deze gebruiken om je collegegeld van te betalen. De hoogte hiervan hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt.

Mag je ook nog wat houden of is alles een lening?

Een lening of collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen. Ook je basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct zijn een soort van lening. In het huidige leenstelsel mag je deze soms wél houden in plaats van terugbetalen. Wanneer?

  • Mbo niveau 1 en 2: je basisbeurs, reisproduct en aanvullende beurs zijn altijd een gift.
  • Mbo niveau 3 en 4: je hoeft niets terug te betalen als je binnen 10 jaar een diploma op minimaal niveau 3 behaalt.
  • Hbo en universiteit: haal je binnen 10 jaar je diploma, dan hoef je jouw reisproduct niet terug te betalen. Een basisbeurs krijg je niet meer. Hoeveel jaren aanvullende beurs een gift worden, hangt af van de waarde van je diploma.

Lekker complex verhaal hè? Meer weten? Check dan de site van DUO. Maar wacht…

Geld besparen? Hello studentenverzekering van Besured!

Kies je voor onze voordelige studentenverzekering, dan heb je in 1 klap jouw reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering geregeld. En dat voor maar 4,95 euro per maand! Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut. Wij regelen je overstap ;)