Huis kopen met ouders anno 2020? Zo doe je dat!

Wil je lekker op eigen benen staan? Jouw eerste huis kopen? Tof! Als starter een hypotheek krijgen is niet altijd even simpel. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het wél voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld een huis kopen met ouders. Hoe en waarom? Dat lees je hier!

Huis kopen met ouders 2020

Kan ik een huis kopen in mijn eentje?

Dat kan, mits je genoeg verdient en/of spaargeld hebt. En daar zit nu net het probleem. Het is namelijk lastig voor starters op de woningmarkt. Waarom?

  • Sinds 1 januari 2018 moet je de kosten koper (ongeveer 5% van de woningprijs) uit eigen zak betalen.
  • Huizen en appartementen worden steeds duurder. Mede doordat er krapte is op de huizenmarkt. Hierdoor heb je meer geld (hypotheek) nodig.
  • Wil je in de grote steden kans maken op een woning? Dan zal je vaker meer moeten bieden dan de vraagprijs. En hiervoor heb je spaargeld nodig.
Misschien moet je je ouders eens lief aan gaan kijken. Een hypotheek met ouders kan namelijk wel eens de oplossing zijn!

Kan ik een huis kopen samen met ouders?

Dat kan absoluut! Je ouders mogen helpen bij de financiering van je hypotheek. Daarmee maak je meer kans op de woning die je op het oog hebt! Er zijn vier manieren waaruit jullie kunnen kiezen.

1. Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind

Hebben ouders een huis dat meer waard is dan de hypotheek die erop rust? Dan bestaat de mogelijkheid een deel van de overwaarde te schenken aan hun kind. Dit kun jij weer gebruiken voor je aankoop.

2. Belastingvrij geld schenken aan kind

Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mogen je ouders ook in 2020 eenmalig 103.643 euro belastingvrij geld schenken aan jou. De schenking van je ouders moet je dan wel gebruiken voor de aankoop of verbouwing van je woning of de aflossing van je hypotheek. Dus niet om die superdikke tv te kopen… Verder moet je het geld uiterlijk in 2022 gebruiken en heb je niet eerder een belastingvrije schenking ontvangen.

3. Garant staan voor hypotheek kind

Als je ouders garant staan bij het afsluiten van jouw hypotheek, tekenen jullie samen. Jouw ouders zijn dan medeaansprakelijk voor de hypotheeklasten. Wat win jij hierin? Jij kan meer hypotheek krijgen (= meer kans op jouw prachtwoning). Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Wij vertellen je graag hoe het zit.

4. Een familiehypotheek

Willen ouders geld lenen aan hun kind voor de aankoop van een huis? Dan is een familiehypotheek, ofwel een ouder-kind-hypotheek, een mogelijkheid. Het onderpand van dit geleende geld is, net als bij een gewone hypotheek, het huis. Hier kunnen fiscale voordelen aanzitten. Wat dat zijn? Het bedrag dat je minder aan inkomstenbelasting betaalt in verband met bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. Laat je hierover goed informeren.

Hulp bij hypotheek? Contact ons even!

Samen met ouders een huis kopen is superinteressant. Maar welke hypotheek past bij jullie? Dat is afhankelijk van jullie financiële situatie. Meer weten? Schakel onze onafhankelijke hypotheekadviseur in. Die zoekt tot op de bodem uit wat jouw mogelijkheden zijn. Vraag gratis een eerste gesprek aan. En wie weet zit jij binnenkort prinsheerlijk in je eerste koopwoning!