Op kamers gaan: dit moet je regelen!

Als eerstejaarsstudent komt er veel op je af. Nadat je jouw studiekeuze hebt gemaakt, is dit ook vaak het moment om te beslissen of en waar je op kamers gaat. En dat is een grote stap. Naast het vinden van een leuke studentenkamer, moet er een hoop geregeld worden. Maar maak je geen zorgen. We hebben alles op een rijtje gezet en helpen je graag op weg!

Thuis studeren of thuiswerekn


Huurcontract tekenen

Kamer of studio gevonden? Dan is het tijd om het huurcontract te tekenen. In het huurcontract leg je de afspraken vast over de woning zoals de huurprijs, de contractduur, hoe en wanneer er betaald moet worden. Neem het contract altijd goed door en teken niet direct. Ben je ermee akkoord? Zorg dat overal een paraaf staat en beide partijen een kopie van het huurcontract krijgen. Heb je borg en eventuele andere extra kosten betaald? Dan is het slim om hier een extra ontvangstbevestiging voor op te stellen.

Inschrijven nieuwe gemeente

Als je op kamers gaat wonen, moet je je inschrijven bij de gemeente. Dit is wettelijk verplicht. Kijk op de website van de gemeente waar je gaat wonen voor meer informatie. Bij veel gemeentes is het mogelijk om dit online te regelen. Zo schrijf je je super snel in op jouw nieuwe woonadres. Je kunt dit vaak al een paar weken voor de verhuizing regelen. Maar zorg dat je dit uiterlijk 5 dagen nadat je verhuisd bent doorgeeft.

Huisarts en tandarts

Ga je studeren in de nieuwe stad, stap dan ook over naar een huisarts in die stad. Het is niet verplicht om je in te schrijven bij een huisarts, maar wel aan te raden. Een vaste huisarts heeft jouw medische informatie en mocht er iets aan de hand zijn, dan weet je waar je terecht kunt. Dit geldt natuurlijk ook voor een tandarts. En als je toch in regelmodus staat, waarom dan niet ook meteen dit regelen. Toch?

Studiefinanciering en huurtoeslag

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan is het wel zo slim dit ook aan DUO door te geven. Als uitwonende student heb je recht op meer studiefinanciering. Huur je een zelfstandige woonruimte? Dan heb je misschien ook recht op huurtoeslag. Lees hier wanneer heb je recht op huurtoeslag en hoe je het aanvraagt.

Verzekeren die boel

Nu je op jezelf gaat wonen is het ook belangrijk om je verzekeringen te regelen. Je zorgverzekering heb je vast al geregeld. Vanaf je 18e moet je namelijk een eigen zorgverzekering hebben. Maar heb je al gedacht aan de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering? Dit uitzoeken kan een hele opgave lijken, maar dat hoeft niet. Bij Besured kun je de belangrijkste verzekeringen namelijk als pakket afsluiten. In dit studentenpakket zit naast een inboel- en aansprakelijkheidsverzekering, ook een doorlopende reisverzekering. En dat voor een studentenprijsje van maar 4,95 euro!