Op zoek naar een woning: zo maak jij kans!

De concurrentie op de startersmarkt is groot, misschien zelfs wel moordend te noemen. Toch wil dat niet zeggen dat jij geen kans meer maakt op je eerste woning. Huren of kopen? Met een goede voorbereiding ben jij je concurrenten al snel een stap voor. Wij geven je een aantal tips!

Zoektocht koopwoning


Spread the word!

In de huidige markt is het vaak: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Laat iedereen in jouw omgeving daarom weten dat je zoekt naar een huis. Deel het op social media of vertel het tijdens een borrel. Voor zowel koop als huur geldt dat het een voordeel is als jij een bekende bent.

Meld je aan voor alerts

Tegenwoordig zijn er tal van manieren waarop jij woningen als eerste in je inbox krijgt. Zowel voor huur als koop geldt dat huizen vaak via verhuur- of verkoopmakelaars worden aangeboden. Wacht dus niet tot huizen op grotere websites worden aangeboden. Probeer je direct aan te melden voor meldingen bij makelaars en woningcoöporaties. Dat scheelt je heel wat concurrentie!

A,B..C locatie?

Misschien niet de leukste tip, maar heel veel starters willen het liefst middenin het centrum wonen. En dat ook nog eens tegen een prikkie! Denk vooraf na over de locatie. Neem hierin niet alleen jouw droomlocatie mee, maar kijk ook eens wat verder. Zijn er buitenwijken die je misschien niet goed kent, maar die toch nog op fietsafstand zijn? Of kun je uitwijken naar een andere stad? Spreid je kansen!

Bepaal vooraf je budget

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het vinden van jouw eerste woning valt of staat met deze tip. Wanneer jij vooraf al goed in kaart hebt wat jouw mogelijkheden zijn, kun je gericht gaan zoeken.

Budget bepalen voor een huurwoning

Voor huur geldt dat er vaak nog flink wat kosten bovenop de kale huurprijs komen. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent voor je gaat kijken. En bepaal vooraf wat jij maximaal aan woonlasten kwijt kunt zijn. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Check of een huis inclusief gas, water en licht wordt aangeboden. En controleer of je gemeentelijke belastingen apart betaalt. Daarnaast is het slim om vooraf te informeren of de verhuurder bepaalde eisen stelt. Moet je borg betalen? Ook kan het zo zijn dat er wordt gevraagd om huurders die minimaal 2 of 3 keer de kale huur verdienen. In sommige gevallen kunnen jouw ouders hiervoor garant staan.

Budget bepalen voor koopwoning

Voor het kopen van een huis is dit advies nog een stukje belangrijker. Je gaat namelijk de grootste aankoop uit je leven doen! Bespreek vooraf hoeveel je kunt lenen. Dat kun je doen door hypotheekadvies in te schakelen. Zo weet jij vooraf précies hoeveel je kunt lenen. Ook voor hulp bij het bieden kun je hypotheekadvies inschakelen. En dat is in de huidige markt geen overbodige luxe. Je wilt een zo scherp mogelijke bieding doen, maar natuurlijk wil je ook niet veel te veel betalen. Een adviseur kan jou helpen een realistische prijs te bieden, dat past bij jouw budget. Hoe scherper het bod, hoe groter de kans dat jij de concurrentie te slim af bent.

Hypotheekadvies voor starters

Ben jij benieuwd hoeveel jij kunt lenen? Besured biedt advies speciaal gericht op starters. Benieuwd? Wij plannen graag een gratis eerste gesprek in om jou alle mogelijkheden nog eens uit te leggen. Je zit nergens aan vast!