Overdrachts­belasting voor starters geschrapt in 2021

Als starter een woning kopen, is in deze markt een behoorlijke uitdaging. Gelukkig krijg jij nu hulp, waardoor je minder eigen spaargeld nodig hebt! De overdrachtsbelasting voor starters is namelijk vanaf 1 januari 2021 afgeschaft. Benieuwd hoe je hiervan kan profiteren? Lees verder!

Overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft


Wat is overdrachts­belasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen bij de overdracht van een huis. Dit geld moet altijd uit eigen zak betaald worden als onderdeel van de kosten koper – je kunt dit dus niet meefinancieren in je hypotheek. De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopsom. Het bedrag wordt bepaald op het moment dat je tekent voor je huis bij de notaris op de dag van de sleuteloverdracht.

Vrijstelling overdrachts­belasting voor starters!

Vanaf 1 januari 2021 wordt eenmalig de overdrachtsbelasting geschrapt voor starters tussen de 18 en 35 jaar. De afschaffing komt bij een huis van 300.000 euro neer op een besparing van 6.000 euro! Dit geld kun je als starter in de huidige woningmarkt beter anders inzetten. Voorwaarde is wel dat je zelf in het huis gaat wonen. De afschaffing geldt ook voor doorstromers tot 35 jaar (mensen die een volgende koopwoning kopen). Let op: vanaf 1 april 2021 geldt de eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen nog maar voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten.

Ontwikkeling woningmarkt

Wil je als starter nu een huis kopen? Met deze maatregel op komst, is het erg verstandig om nu op huizenjacht te gaan! Benieuwd waarom?

  • De hypotheekrentes zijn nog altijd laag. We hebben de afgelopen weken zelfs weer wat dalingen gezien voor de langere looptijden 20 en 30 jaar!
  • Corona heeft tot nu toe nog geen invloed op de huizenprijzen gehad: ze stijgen nog altijd. Er bestaat zelfs de kans dat de huizenprijzen door deze maatregel nog harder gaan stijgen, vanwege een toenemende concurrentie onder starters.
  • Er is nog altijd een woningtekort: er zijn weinig betaalbare woningen voor starters en er zijn niet veel nieuwbouwprojecten gestart die dit probleem kunnen oplossen.

Kortom: wacht dus niet, maar koop nu je nieuwe woning!

Ga nu voor jouw koopwoning!

In 2021 profiteren van dit mooie voordeel? Bel 078 611 81 16 of laat je gegevens en jouw hypotheekvraag achter voor een vrijblijvend gesprek. Onze hypotheekadviseurs bekijken samen met jou je financiële mogelijkheden en pluizen we uit waar voor jou de kansen liggen. Wie weet zit jij binnen no-time in je éigen huis.