Samenwonen met­ vriend of vriendin:­ 5 tips!

Het is zover. Jij gaat voor het eerst samenwonen met je vriend of vriendin. Spannend! Maar voordat jullie in je nieuwe stulpje trekken, is er genoeg te doen. Wat moet je regelen als je gaat samenwonen? Bekijk 5 tips die je zeker niet over het hoofd mag zien!

Samenwonen met vriend tips


1. Kosten samenwonen: wie betaalt wat uitrekenen

Het klinkt misschien niet zo romantisch. Toch is het belangrijk om de kosten te verdelen voordat je gaat samenwonen. 89% van de stellen maakt afspraken over geldzaken (Nibud). Je vaste lasten berekenen is al een goed begin. Wat valt daaronder?

  • Kleine huishoudelijke uitgaven: onder andere boodschappen en gezamenlijke kosten voor een avondje uit.

    (Extra tip: hiervoor bestaan verschillende tools, bijvoorbeeld ‘WieBetaaltWat’. Hier kun je bijhouden welke kleine uitgaven jullie per persoon hebben gedaan. Zo zie je in één oogopslag wie wat heeft betaald en kun je dit laten verrekenen.)

  • Vaste, terugkerende lasten: denk aan huur of hypotheek, energiekosten, abonnementen voor internet en tv.
  • Gereserveerde uitgaven: bijvoorbeeld spaargeld voor een nieuwe televisie, nieuwe meubels of een gezamenlijke vakantie.

2. Samenwonen en toeslagen: bereken ze opnieuw

Wanneer je gaat samenwonen met je vriend of vriendin, is de kans groot dat je ook een fiscaal partnerschap aangaat. Wanneer ben je fiscaal partner? Dat is bijvoorbeeld het geval als jullie samen eigenaar zijn van het huis waarin jullie wonen. Ontvang jij huur- of zorgtoeslag en ga je samenwonen? Laat je toeslagen dan opnieuw berekenen. Deze toeslagen worden waarschijnlijk minder! Dit geldt voor zowel de huurtoeslag als je zorgtoeslag.

3. Samenwonen zonder samenlevingscontract? Maak afspraken!

Ga je ongehuwd samenwonen? Dan kan dat zonder samenlevingscontract maar dat is niet verstandig. Het is namelijk altijd belangrijk om goede afspraken te maken en deze vast te leggen bij een notaris in een samenlevingscontract. Mocht je ooit uit elkaar gaan, dan is het goed om vooraf vastgelegd te hebben hoe jullie dat doen: wie blijft er in het huis wonen? Hoe verdeel je de inboedel? Allemaal vragen waar je vooraf over na kunt denken.

4. Controleer je verzekeringen

Wat niet mag ontbreken op je “samenwonen checklist”, zijn je verzekeringen. Je kunt ervoor kiezen om deze te delen. Vaak is dat voordeliger dan wanneer jullie allebei je eigen verzekeringen houden. De inboedelverzekering is hierop een uitzondering: omdat jullie inboedel één wordt heb je hier ook maar één verzekering voor nodig. Hebben jullie een koophuis? Dan heb je ook een woonhuisverzekering nodig. Ook deze deel je.

5. Samen huis kopen: op 1 naam of beide namen?

Besluiten jullie om een huis te kopen? Bedenk vooraf goed of je de hypotheek op 1 naam of op 2 namen laat zetten. Als jullie samen een huis kopen dan is het gebruikelijk dat dit huis op 2 namen komt te staan. Beide inkomens worden dan meegenomen om jullie te maximale hypotheek te berekenen. Jullie worden allebei eigenaar van de woning en zijn samen verantwoordelijk voor de gezamenlijke hypotheek. Koopt een van jullie twee een huis, maar ga je er wel samen wonen? Maak dan onderling goede afspraken hoe de ander bijdraagt voor de kosten van de hypotheek. Zet dit op papier en leg dit bij voorkeur vast bij een notaris.

Hypotheekadvies nodig?

Plan zelf een gratis gesprek. Wij zetten alle mogelijkheden voor jullie op een rij. Voor je het weet zitten jullie saampjes in je eerste, eigen huis. Liever even bellen? 078 611 81 16.