Studenten OV 2020 aanvragen, geldig en stopzetten: 7 FAQ’s!


Als je gaat studeren, heb je (meestal) recht op een studenten OV. Benieuwd hoe het allemaal precies zit? Wij beantwoorden de 7 meestgestelde vragen over de studenten OV 2020!

Studenten OV 2020/>

1. Hoe kan ik een studenten OV aanvragen?

Je hebt 2 dingen nodig om als student in 2020 (gratis) met het OV te kunnen reizen: een OV-chipkaart en een studentenreisproduct. Die moet je vervolgens aan elkaar koppelen.

 • Via DUO.nl kun je jouw studentenreisproduct aanvragen
 • Via OV-chipkaart.nl vraag je jouw persoonlijke OV-chipkaart aan. Deze kost 7,50 euro. Als je al een persoonlijke OV-chipkaart hebt, kun je deze blijven gebruiken.
 • Koppel jouw OV-chipkaart aan je studentenreisproduct via studentenreisproduct.nl.
 • Jouw studentenreisproduct staat vervolgens klaar op de ophaalautomaat.

2. Wanneer kan ik mijn studentenreisproduct ophalen?

Vanaf de 15e van de maand voordat je recht op studiefinanciering hebt, kun je jouw studentenreisproduct ophalen. Vind hier een ophaalautomaat bij jou in de buurt. Gaat jouw studiefinanciering op 1 februari 2020 in, dan kun je dus vanaf 15 januari 2020 je reisproduct ophalen. Let op: je studenten OV 2020 gaat pas in op het moment dat je studiefinanciering ook ingaat. Ontvang je vanaf 1 februari studiefinanciering? Dan kun je pas vanaf dan ook met jouw studenten OV reizen.

3. Wanneer is mijn studenten OV in 2020 geldig?

Dat hangt af van je abonnement. Je krijgt standaard een 'studenten week OV'. Deze kun je, ook tijdens het jaar, wisselen naar een 'weekend OV'. Handig als je op kamers gaat! Afhankelijk van je abonnement reis je met je studentenreisproduct in 2020 doordeweeks of in het weekend gratis of met korting. Maar hoe zit het met de geldigheid van je studenten OV 2020 tijdens vakanties of feestdagen? Dat hebben we in een handig overzichtje gezet:

Studenten OV geldig 2020

4. Hoe zit het met meereiskorting en een studenten OV in 2020?

Er hebben 3 mensen recht op meereiskorting via een studenten OV in 2020. Ze kunnen dan met korting aan de NS-automaat een reis ingeven. Dat mag door de week alleen tijdens de daluren. Die zijn van 9:00 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 6:30 uur de volgende dag. In het weekend mogen je medereizigers de hele dag met korting meereizen via jouw studenten OV.

5. Hoe lang heb ik recht op een studenten OV?

Dat hangt af van je opleiding:

 • Mbo 1 en 2: zolang je staat ingeschreven op dit niveau.
 • Mbo 3 of 4: maximaal 7 jaar*.
 • Hbo of universiteit: 5 jaar tenzij je opleiding langer dan 5 jaar duurt.*

*Let op: heb je eerder studiefinanciering gehad voor een andere opleiding? Dan gaan deze maanden af van het totaal.

6. Mijn studenten OV is kwijt of kapot. Wat nu?

Ben je je studenten OV verloren of is ie kapot? Volg dan onderstaand stappenplan:

 1. Ga naar www.OV-chipkaart.nl en log in via je OV-chipaccount.
 2. Meld hier dat je studenten OV kwijt of kapot is. Je kaart wordt nu geblokkeerd.
 3. Je kunt een nieuwe studenten OV aanvragen. Deze kost 11 euro en zul je ongeveer binnen 3 werkdagen ontvangen. Je studentenreisproduct staat op deze vervangende kaart.
 4. Heb je in de tussentijd je kaart nodig? Je kunt een tijdelijk studentenreisproduct aanvragen. Binnen een uur kun je je tijdelijke studentenreisproduct ophalen bij een ophaalautomaat en weer reizen.

Stond er nog saldo op je oude studenten OV? Dan wordt dit binnen 15 dagen teruggestort op je bankrekening.

7. Wanneer en hoe moet ik mijn studenten OV 2020 (tijdelijk) stopzetten?

Je moet je studenten OV in 2020 stopzetten als je geen recht meer op het studentenreisproduct hebt of als je voor je Nederlandse opleiding tijdelijk naar het buitenland gaat.

Geen recht meer op studentenreisproduct

Ben je klaar met je studie, stop je (tijdelijk) met studeren of heb je al je maanden recht op een studenten OV verbruikt? Dan moet je zelf tijdig je studentenreisproduct stopzetten. Doe dat uiterlijk op de 10e van de maand waarin je er geen recht meer op hebt. Let op: al vanaf de 1e van de maand mag je niet meer met je studentenreisproduct reizen! Gebruik je hem toch? Dan is de boete in de eerste maand 75 euro per halve maand. Daarna wordt de boete nog hoger: 150 euro per halve maand. Bijtijds stopzetten, dus!

Tijdelijk naar het buitenland

Ga je voor je Nederlandse opleiding tijdelijk naar het buitenland en ontvang je van DUO een OV-vergoeding buitenland? Zorg dan dat je je studenten OV in Nederland stopzet. Doe dit voordat je naar het buitenland vertrekt, uiterlijk de 5e werkdag van de maand waarin je de vergoeding ontvangt.

Stopzetten studentenreisproduct in 4 stappen

 1. Ga naar een automaat bij jou in de buurt met de service ‘studentenreisproduct ophalen of stopzetten’.
 2. Houd je kaart voor de NS-automaat lezer of steek hem in de pasinvoer bij overige automaten.
 3. Kies ‘stopzetten producten’ bij de NS-automaat of ‘Meer’ en vervolgens ‘stopzetten producten’ bij de overige automaten.
 4. Volg de instructies op het scherm.

OV 2020 geregeld? Nu je studentenverzekeringen nog!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de trein. Stoot jij je koffie om over de iPad van je buurman of valt jouw fiets om en raakt iemand hierdoor gewond? Dan komt die aansprakelijkheidsverzekering van pas! En helemaal mooi meegenomen bij Besured je reis- en inboedel zijn in één klap meeverzekerd. Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut