Wat moet ik doen als ik na het afstuderen geen baan kan vinden?

“Ik heb geen zin meer, was ik maar klaar!”- is een zin die je vast vaak hebt gezegd tijdens je studieperiode. Maar je beseft je nu dat het echte volwassenleven na het afstuderen pas is begonnen. Je moet gaan werken. Eén probleem: het lukt je niet om een baan te vinden. Tientallen sollicitaties verder weet je niet meer wat je moet doen. We hebben dit allemaal meegemaakt, dus maak je geen zorgen. Met deze tips helpen wij jou aan een baan!

Een baan vinden na het afstuderen


Solliciteer!

Duh. We snappen dat dit logisch klinkt, maar stop niet met solliciteren. Ook al kom je niet direct terecht bij je droombaan. Geef ook andere banen een kans. Je laat je toekomstige baas zien dat je gemotiveerd bent en bereid bent om te leren. En wie weet, misschien vind jij je droomfunctie wel via een opstapje!

Ga netwerken

“Als ze je niet kennen, kunnen ze niet voor je kiezen.” Vraag hulp via Linkedin, Facebook of Twitter. De kans is groot dat je via deze weg een baan vindt. Met de versoepelingen kun je misschien zelfs deelnemen aan netwerkborrels.

Doe een stage of traineeship

Heb je niet genoeg werkervaring? Doe die dan op door stage te lopen of een traineeship te volgen. Doe dit (wanneer mogelijk) in de branche waarin je wilt werken. Zo kun je ook de benodigde connecties krijgen voor jouw eventuele fulltime job.

Maak een porfolio

In een portfolio presenteer je je beste werk. In een CV of motivatiebrief is helaas geen plek om alles te laten zien wat je in huis hebt. Ook val je op tussen de sollicitanten en heb je meteen een streepje voor.

Schoon je social media op

De kans is groot dat je sociale media worden gecontroleerd als je ergens solliciteert. En een manager is waarschijnlijk niet erg onder de indruk van je bierpongfoto's en de staat van je dronken avonden. Nu hoef je niet alleen serieuze politieke opvattingen te delen en elk museumbezoek vast te leggen. Het is oké om te laten zien dat je spontaan bent en graag leuke dingen doet. Zolang het maar geen foto van jou shottend bij een bar is.

Geef niet jezelf de schuld

Er is helaas veel concurrentie wanneer het gaat om het vinden van een baan. Vooral wanneer een bedrijf op zoek is naar iemand van maximaal 23 jaar, minimaal een hbo-opleiding en vijf jaar ervaring… klinkt als mission impossible! Laat je hierdoor niet afschrikken. Blijf positief en geef niet op.

Of… solliciteer bij Besured!

Via deze link vind je alle openstaande vacatures bij Besured. Ga aan de slag als administratief medewerker, schadebehandelaar of marketingdesigner. Interesse in een andere functie? Stuur dan snel een open sollicitatie naar vacature@besured.nl.