Wintersport: hoe moet je verzekerd zijn?

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Voor liefhebbers dé periode om een of meerdere keren naar de sneeuw te gaan. En daarna wil je natuurlijk weer gezond terug naar huis! Je wilt er niet aan denken, maar hoe zit het eigenlijk met medische kosten en de risico’s die je loopt? Ben je met een Nederlandse zorgverzekering voldoende verzekerd?

Wintersport vergoeding

Risico’s tijdens wintersport

Ben je een fanatieke skiër? Dan hoeven we je vast niet uit te leggen wat de risico’s zijn. Iedere wintersporter weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Houd rekening met de volgende medische kosten:

  • Spoedeisende medische hulp in het ziekenhuis of in een kliniek.
  • Een reddingsactie op de piste (met de ‘banaan’ of een helikopter).
  • Vervoer met de helikopter naar het ziekenhuis na een ongeval op de piste.
  • Verblijfskosten die je maakt vanwege ziekte of een ongeluk.
  • Repatriëring bij medische noodzaak.
  • Eventuele fysiotherapiebehandelingen bij blessure bij terugkomst.

Wat dekt de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt spoedeisende medische kosten. Wanneer je naar het ziekenhuis moet, ben je voor die zorg in principe gewoon verzekerd. Denk aan behandeling en noodzakelijk verblijf in een ziekenhuis. Maar let op: de basisverzekering vergoedt alleen tot maximaal het Nederlandse tarief. In het buitenland kan zorg duurder zijn dan in Nederland. De kosten die boven het gemiddelde vallen, komen dan voor eigen rekening.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

De kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen, worden wel vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Bij Promovendum zit deze vergoeding in alle aanvullende verzekeringen. Ook repatriëring naar Nederland wanneer dat medisch noodzakelijk is, wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Dat geldt ook voor fysiotherapiebehandelingen bij een blessure.

Wat dekt een reisverzekering met wintersportdekking?

Voor specifieke kosten die écht horen bij wintersport, heb je meestal nog een aparte reisverzekering nodig met wintersportdekking. Hierin zit bijvoorbeeld de vergoeding voor een reddingsactie op de piste met een ‘banaan’. Diefstal van ski’s of andere spullen op de piste vallen ook onder deze vergoeding.

Ga jij op wintersport? Dan staat onze alarmcentrale voor je klaar!

Chantal (28 jaar, Breda)

Afgelopen jaar ben ik tijdens mijn wintersport gevallen, met een gescheurde knieband als gevolg. Met hulp van omstanders kon ik veilig naar beneden komen, maar ik moest daarna wel meteen naar het ziekenhuis. Mijn vriendinnen belden gelijk met de alarmcentrale van Besured. Dat nummer stond op mijn zorgpas. De medewerker hielp ons bij het vinden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en nam gelijk contact op om ervoor te zorgen dat de facturen direct bij Besured terecht zouden komen. Zij vertelde mij dat de kosten van het ziekenhuis én de ambulancerit onder de dekking van de basisverzekering én de aanvullende module Buitenland Europa vallen. Ik had dus geluk dat ik aanvullend verzekerd was. Anders had ik nog een rekening gekregen.