Zorgverzekering buitenland 2021: studie, stage en werken

In het buitenland studeren of stagelopen? Of neem je een sabbatical en ga je werkervaring opdoen in het buitenland? Nice! Hopelijk kan het doorgaan in 2021 verband met corona. Maar het is sowieso handig om te weten hoe het zit met je zorgverzekering! Let’s find out!

Zorgverzekering buitenland 2021


1. Studeren in het buitenland

Ga je in het buitenland studeren? Dan mag je gewoon in Nederland verzekerd blijven. Het maakt dan niet uit of je wel of niet officieel gaat wonen in het buitenland. Geef dit wel even door aan je zorgverzekeraar. Ga je naast je studie werken? Dan kan het zijn dat je recht op een Nederlandse zorgverzekering verandert. Meer info hierover vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).


2. Stage in het buitenland

Ga je stage lopen in het buitenland? Dan krijg je daarvoor soms loon of een vergoeding. Ook kost en inwoning vallen hieronder. Of je zorgverzekering in Nederland dan nog geldig is, hangt af van de beoordeling van de SVB. Zorg dat je deze op tijd bij hen aanvraagt.


3. Werken in het buitenland

  • Ga je wonen én werken in het buitenland? Je raadt het vast al: dan heb je niet meer met zorgverzekeraars in Nederland te maken.
  • Blijf je in Nederland wonen maar ga je langdurig of tijdelijk werken in het buitenland? Dan hangt het af van waar en hoe lang je gaat werken.
  • Ga je werken in een EU-, EER-, verdragsland of Zwitserland? Dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Werk je in een ander land? Dan moet je je zorgverzekering opzeggen als je langer dan 3 maanden buiten Nederland voor een buitenlandse werkgever werkt. Moet je je zorgverzekering stopzetten? Mail dan (een kopie van) je arbeidscontract (met daarop de ingangsdatum) door naar zorgbuitenland@besured.nl.