Eerste huis kopen tips: 5x snel geld sparen!


Vraag jij je af: kan ik een huis kopen zonder spaargeld? Nou, een huis kopen zonder eigen geld is wat lastiger. Je mag 'nog maar' 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren én je moet de kosten koper zelf betalen. Maar geef niet op! In een gratis eerste gesprek bekijken we samen wat jouw mogelijkheden zijn. En met deze spaartips, kan je al direct aan de slag!

Eerste huis kopen tips

1. Check hoeveel spaargeld je moet hebben om je eerste huis te kopen

Wil je een starterswoning kopen, dan is het fijn om de prijsklasse te weten waarin je moet zoeken. Je kunt je maximale hypotheek berekenen, maar kijk ook naar de maandlasten die hierbij horen. Kun jij daarmee nog relaxed rondkomen? En hoeveel eigen middelen moet en kun je inbrengen? Kortom: zorg dat je een concreet spaardoel hebt als je een eerste huis wilt kopen.

2. Houd je uitgaven en spaargeld bij

De beste spaartips en bespaartips vind je door je uitgavenpatroon in je bank app te gebruiken. Als je inzicht hebt in hoeveel geld je waaraan uitgeeft, weet je ook precies waar je kunt besparen. Stel wekelijks in hoeveel je maximaal wilt besteden en stel een spaardoel in. Via de app kun je eenvoudig bijhouden hoe je het doet. Je ziet het snel genoeg als je bezoekjes aan de AH to go stiekem veel geld opslurpen…

3. Ambitieus sparen om je eerste woning te kopen

Ooit gehoord van starve and stack? Het idee hiervan is dat je jezelf verplicht om een bepaalde periode “lean” te leven. Een aantal maanden leef je van de helft van je inkomen (“starve”) en de andere helft stapel je als spaargeld op (stack). Is deze methode van snel sparen too much voor jou? Zet dan een ander ambitieus doel. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar als je nu je bankrekening lekker spekt, pluk je daar straks als je je eerste huis gaat kopen de vruchten van!

4. Beun bij: hard werken loont

Lekker chillen in jouw bank, in jouw woonkamer, in jouw eerste koophuis. Hoe lekker zou dat zijn? Gebruik het vooruitzicht van je eerste huis kopen als tip voor jezelf om nu nog nét wat harder te werken. Probeer het maximale uit je baan te halen. Ga bijvoorbeeld meer uren werken of onderhandel over loonsverhoging. Of denk aan andere manieren om snel geld te sparen, zoals:

  • Check ongebruikte spullen in huis of je ze kunt verkopen.
  • Doe klusjes naast je baan. Help de buurvrouw met haar tuinonderhoud of geef bijles aan de kids van je trainer.
  • Kijk naar de mogelijkheden van freelancewerk. Misschien kun jij als IT’er, copywriter of designer tijdelijk bij projecten aan de slag.

5. Plan een wekelijks controlemomentje in

Leuk dat je probéért te letten op je uitgavenpatroon, maar houd het ook écht bij. Blok elke week een halfuurtje om te kijken naar je bankrekening. Waar heb je te veel aan uitgegeven en hoe kun je dat volgende week compenseren? Of heb je de afgelopen tijd juist veel spaargeld verzameld en mag je jezelf trakteren? Verlies je uiteindelijke doel niet uit oog: spaargeld verzamelen om jouw eerste huis te kopen!

Eerste huis kopen? Gratis starterscheck!

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Ook je ouders kunnen helpen met je financiering. Bel ons voor een gratis inventarisatie voor je startershypotheek. Bel 078 611 81 16 of vraag online je gratis eerste gesprek aan.