Sst… studieschuld verzwijgen? 3 redenen om het NIET te doen!

Je gaat een huis kopen. Nice! Maar je hebt nog wel een studieschuld van 20.000 euro staan. Dat beïnvloedt jouw maximale hypotheek. Je denkt slim te zijn en gaat je studieschuld niet opgeven bij het aanvragen van je hypotheek. Geen haan die ernaar kraait. Toch? Lees 3 redenen waarom je wél open kaart moet spelen!

Studieschuld verzwijgen

1. Studieschuld + hypotheek + verzwijgen = nul

Jouw studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar ga je een hypotheek afsluiten, dan checkt de bank jouw inkomsten én uitgaven. Wat nu als ze een maandelijkse afschrijving naar DUO zien die jij niet had doorgegeven? Of als ze iets over schulden zien in je aangiftes van je inkomstenbelasting? Dan kun je wellicht fluiten naar je hypotheek.

2. Kosten hypotheek + terugbetalen studieschuld = help!

Stel, je doet een leugentje om bestwil en je krijgt die hogere hypotheek. Lekker bezig, denk je dan. Maar eigenlijk snijd je jezelf in je vingers. Zonder schuld kun jij misschien best 700 euro per maand aan hypotheek ophoesten. Maar je vergeet even dat een studieschuld aflossen je maandelijks budget beperkt. En wat nu als je niet meer kunt werken of je baan verliest? Je huis en je studieschuld terugbetalen wordt heel lastig. Klop dan maar eens aan bij je bank en vertel dat je je studieschuld verzwegen hebt…

3. Studieschuld + verzwijgen + hypotheek = geen NHG

Sluit je een hypotheek af met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je een mooi vangnet als je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Of als je je huis met verlies verkoopt en je zit nog met een restschuld, dan kan NHG bijspringen om de rest van je studieschuld af te betalen. Máár dan moet jij er zelf wel alles aan gedaan hebben om je schuld zo laag mogelijk te maken. En zwijgen over je studieschuld? Dat hoort daar niet bij. Dan mag je zelf je problemen oplossen.

Mét studieschuld jouw droomwoning kopen? Dat kan!

Wat nu als huren echt niks voor je is, maar thuis blijven wonen zie je ook niet zitten? Er zijn oplossingen die jou, ondanks je studieschuld, aan je droomwoning kunnen helpen!

  • Belastingvrije schenking. Voor de aanschaf van een woning mag je eenmalig 105.302 euro van geschonken krijgen.
  • Toekomstige loonsverhoging. Misschien is je loon nu nog geen vetpot. Maar er bestaat een kans dat jij binnenkort loonsverhoging krijgt. En meer loon betekent meer hypotheek. Met een toezegging van jouw werkgever kun je al een hogere hypotheek krijgen!
  • Onafhankelijk advies. De ene hypotheekverstrekker is de andere niet. Het is daarom interessant om ze allemaal te vergelijken, zodat je weet wat je kunt lenen. En waar je natuurlijk het gunstigste aanbod krijgt!

Jouw hypotheek met studieschuld berekenen? Contact ons!

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Wij berekenen je hypotheek met studieschuld en geven je onafhankelijk advies. Bel ons op 078 611 81 16 of laat je gegevens met hypotheekvraag online achter. Nemen wij contact op met jou!